lördag, juni 26

Bästa sommarkakan




Mmmm, Förra helgen hade vi dopfest här i huset. Det var dags för Mini att döpas. I hederligt halvsvalt svenskt sommarväder hade vi dukat i stora rummet till 33 personer. Det går ju bra när man som vi har öppen planlösning i kök-vardagsrum-matsal. :-) Vi bjöd på Italieninspirerad buffé. Potatissallad, ugnsstekta sparrisar m ruccola och västerbottenost, oliver, kall fläskfilé, mozzarelli i syrlig youghurt m chilli och basilika, tonfisksås, ruccolaolja ja, det var nog allt. Ja, och så lite extra sallad och tomater. Till fika hade jag bakat ?? nä, den var aldrig i ugnen... hm. Ja, jag hade iaf gjort en typ cheesecake med bär och saft gele på. Mycket god om jag själv får säga det ;-) Brukar sällan lägga ut recept då jag tycker att de är halvtråkiga att skriva ;-) men detta var en så enkel kaka att jag bara måste dela med mig, ( av receptet taget ur dansukkers sommarinspirationsbroschyr. )


Botten:

15 Digestivekex


75 g Smör el Margarin


Fyllning:


1dl Dansukker Gelésocker Multi


2dl crème fraiche


2dl Kesella


Topp:


ca ½ L bär


4dl utspädd saft, gärna samma smak som bären.


2dl Dansukker Gelésocker Multi



Digestivekexen körs i matberadare med

100 gram margarin, blandas väl.
Pressas ner i en form m löstagbar kant till en fast botten.

Koka upp 1 dl creme fraiche med gelésockret och låt koka i ½ minut. Blanda därefter ner resten av créme fraichen och kesellan. lägg fyllningen på digestivebottnen. Ställ i kylskåp för att stelna.

Dekorera med bär , stora bär som jordgubbar skivas. Blanda saft med gelésocker i en kastrull och låt koka i ½ minut. Låt sedan svalna. För snabbare avsvalnande kan man ställa kastrullen i kallt vattenbad. Bred gelén över bären förvara i kylskåp.

onsdag, juni 23

Sommar sommar sommar....


Höhö, efter en liten tur till IKEA och Sysav så kan man säga att vi fortfarande ligger på samma summa prylar.
Mitt bästa spontanköp för dagen var helt klart det lilla nättältet SOLIG :-) Har tittat på det förut men tyckte att det kanske var ännu en onödig pryl, hm, hm. Men nu kostade den bara hälften så mycket alltså 49:- . Kände att jag bara var tvungen att ha den då. Är tänkt att leka lekar i eller ha ett litet set m bord och två stolar. Helt klart något att sova middag under så att inga otäcka myggor och getingar kommer åt de små. Eller bara att sitta och mysa i och äta kanelbullar med saft. det köptes ochså nödvändiga saker så som två glashyllor till badrumsskåpen, hundbajspåsar och en mycket billig kudde till Mini att ha i sin vagn. I helgen som gick hade vi dop och dopfest för Mini.

tisdag, juni 8

Intryck.



Veckan som gått har bjudit på många olika intryck OCH känslor. Vill här dela med mig de ganska varierande bilderna. Med tre vackra kronärtskockor som start.
Har ni någonsinn köpt en råvara BARA för att den var vacker???? Jag tyckte iaf att dessa kronärtskockor var mycket vackra.
De ligger tyvärr fortfarande i kylen men kommer att vara goda med lite smör på :-)




Examensdag för vår vän R i Lund.
En fantastiskt utsmyckad sal, med otrolig akustik där det bjöds på trevlig musik och ett par tal som sig bör. Efteråt inmundigades småsnittar och bubbel.
Vackert!!!


Något jag inte tyckte var lika tilltalande var en trasslig söndersliten generatorrem i botten på motorrummet efter en knapp timmes färd, av fem planerade.. :-( Däremot var vädret vackert, precis lagom för fika under ett litet parasoll i väntan på en bärgare. Med två småbarn i bilen tackar vi än en gång vädergudarna för deras goda humör denna dag.



Väl i Linköping besöktes den gamla byn. Gamla Linköping på självaste nationaldagen. Det bjöds åter fint väder fantastisk svensk natur och en pittoresk loge bland hundkex och solbelysta björkstammar. Stadens folkdansare bjöd på uppvisning, likaså gjorde två småtöser (ca 2-3 år) precis brevid proffsdansarna. Dessa väckte stor munterhet i sina försök att efterlikna de vuxnas virvlande danser. Sällan har väl muntert skatt hörts ackompanjera folkdansare ;-)


Vackert?? Tja, smaken är som baken. Jag undrar så vad som snurrat i huvudet på konstnären till denna målning som pryder (?) min systers entré.
Sex kaniner drar en vagn med en naken tant med fyra bröst och en naken körkarl.........
Eh, jodå.... så att eeehhh.
Detta var den jag fastnade mest för för den var i mitt tycke den sjukaste. Det fanns således fler i samma galna stil.

Visingsö i dimmorna.
Vättern, bilfärd söderut igen. Var bara tvungen av stanna till vid en rastplats och andas in den regnfriska luften och speja ut över vattnet.


Sverige är vackert!
Vi borde oftare ta oss tid att resa i vårt vackra land och inte ha någon destination som mål utan att se själva resan som målet. Ofta jäktar man iväg i sin bil med en tid att passa och glömmer att se vad som passerar vindrutan. Vi borde ta "gamlevägen" till vår destination och inte knappa in snabbaste rutten på vår gps. Men med en ofta inbillad tidspress är det lätt att inte ta sig tid.

tisdag, juni 1

Hej hej..


Nils


En liten mus har sett dagen ljus. Han är 16 cm hög.
Jag behövde en paus i alla mormorsrutor. ;-) Har redan tankar på hur kommande små möss ska modifieras lite. Det var en rolig liten figur att virka, speciellt eftersom det gick på en dag. Lillan var mycket förtjust och har adopterat honom ;-)
Mönstret hittade jag hos: Ulliga gulliga saker.