tisdag, november 30

Högtidernas högtid stundar...


Ja, det är bråda dagar nu. Mycket man vill fixa och pynta innan julen är kommen. Snön har lagt sig som ett tjockt täcke över trädgården och "städat" den. Det ser mycket vackert ut. Glöggprovning ägde rum här hemma i söndags kväll. Min favorit är ju helt klart Blossas röda vinglögg. På andra plats kom Snälleröds vita starkvinsglögg, med en tydlig smak av kardemumma. Ett pluss i kanten var att den är KRAVmärkt :-)
Går som bäst och klurar på ett pepparkakshus till mamma, hm, hm ,hm. Man vill ju inte upprepa sig för mycket. Får nog bildgoogla lite nån dag innan jag sätter igång med degen ;-) Ska bli kul iaf, får se om det blir ett till oss själva också eller om vi får hålla till godo med de tre små jag redan gjort. hehe.
I gömmorna väntar också en Tildatomte på att bli sydd, vi får väl se om den ser ut som en Tildatomte när den är klar eller en dålig Waldorfdocka som är gjord av nån i tredjeklassare, lol. ;-) Annat julpyssel som "ska" fixas är väl nån typ av ljusdekoration/tomtelandskap antingen två olika eller var för sig, vi får väl se. Det är halvsvårt att dekorera hemmet precis som man vill när nyfikna små fingrar tittar lite för nära på tomtarna och pyntet. En stackars tomtemus har redan mist huvudet och ligger sorgset itusliten på matbordet.

torsdag, november 18

Vilket slit


Puh, efter ett par timmar i den kalla höstträdgården kan jag nu luta mig tillbaka och vänta på vårens under. Eller, nä riktigt sådana storverk var det inte jag åstakom men jag har iaf grävt ner flera hundra vårlökar (vita påskliljor) som jag fått av min morfar :D de mottogs med stor glädje och förtjusning. De har sedan legat i uthuset sedan i somras som ett stort dåligt samvete och väntat på att bli begravda på hemliga platser i trädgården för att sedan sticka upp sina skira vita blommor på till våren. När jag äntligen kom loss med projektet kändes det nästan som att jag hysteriskt jagade omkring i trädgården och grävde ytliga massgravar där de stackars lökarna utan större omsorg kastades med vind för våg för att skyndsamt täckas av men kalla myllan. Hm, inte riktigt nöjd med det men jaja, de är iaf i jorden och jag sitter inne i värmen igen och avnjuter en kopp varm glögg :-D

lördag, november 6

Chokladfondant

Denna smarriga efterrätt, hm, hm, hm. Det är ett konststycke att få till den rätta konsistensen. Lagom bakad, fasta kanter och ett varmt flytande inre. Mmmmm. Låter kanske inte så svårt men det är faktiskt ganska knepigt.

1:a försöket. Enligt recepter. 12 min i ugnen 180 grader. Mest bara smet. :-(



2:a Försöket , 20 min i ugnen.
Hm, en lite kletig muffin. mkt fast :-( :-(


3:e gången gillt ? Nä, inte riktigt. 15 min i frysen och sen 20 min i ugnen.
Mycket kladdigt i mitten men inte riktigt tillräckligt.


4:e gången, HA!
2 timmar i kylen därefter 15 min i ugnen. I min mening perfekt konsistens på fondanten :-)
Det serverades också vaniljglass och vininkokta körsbär till.
Som huvudrätt åt vi lammbog som fått steka mkt långsamt i ugnen 3½ timme, mkt gott.



Då var det roliga slut :-(


Ja, fotostudiecirkeln är slut :-( Det har iaf varit mycket roligt och jag har lärt mig massor med funktioner på kameran. höhö. :-) Fröken tyckte ju mycket om mina bilder och sa att hon skulle komma att sakna dem :-D Det är ju ett ganska bra betyg tycker jag. På studiecirklar får man ju inga betyg eller omdömen på gott och ont. Sista gången gick vi igenom studiobelysning lite kort, det var inte enormt givande men några bra tips fick vi iaf. Jag hade kunnat tänka mig att lära mig lite mer om ljussättning. Dagens foto är taget med lång slutartid och med Zeke springandes runt i trädgården men makens pannlampa runt halsen. :-) (ingen blixt)

onsdag, november 3

Krusmynta spejar


Krusmynta


En ganska stor och galen giraff har sett världens ljus. En födelsedagspresent till en bästa vän.. :-)
Precis som sin namne pippi tycker Krusmynta om vilda äventyr, sover gärna med fötterna på kudden och åker gärna till söderhavet.